duminică, 20 noiembrie 2011

Prinţul Charles vrea să ne salveze pădurile din Transilvania

Prinţul Charles al Marii Britanii, care se declară descendentul  voievodului  Vlad Ţepeş,  a lansat o campanie de protejare a pădurilor din Transilvania
Prinţul Charles s-a îndrăgostit de pădurile Transilvaniei, ultimul mare ţinut  sălbatic din Europa. Moştenitorul tronului britanic se teme că dezvoltarea economică rapidă a României va periclita codrii din Munţii Carpaţi. "Oamenii vor spune: «Încerci să conservi lucrurile în aspic, încerci să te opui progresului». Însă ar fi trebuit să ne fi învăţat până acum lecţia din toate acele lucruri care au mers prost în trecut, din cauza abordării agroindustriale", a spus prinţul Charles, citat de cotidianul Daily Mail, referindu-se la experienţa din propria ţară. Marea Britanieare o istorie tristă a defrişărilor necontrolate de la începutul secolului 20.
Prinţul  promovează Transilvania şi în documentarul "Wild Carpathia", care va fi difuzat în 30 octombrie pe postul britanic Travel Channel, anunţă Mediafax. Documentarul prezintă unele dintre cele mai frumoase zone din Munţii Carpaţi, potrivit unui teaser postat la începutul acestei luni pe site-ul postului de televiziune.Transilvania este prezentată, în teaserul respectiv, ca fiind "un loc al mitului şi legendei" unde "urletul lupilor îţi dă fiori în aerul răcoros al nopţii".
Moştenitorul tronului britanii şi-a cumpărat până acum mai multe proprietăţi în Transilvania. Printre ultimele achiziţii se află o casă veche de 150 de ani, cu cinci dormitoare, pe Valea Zălanului, lângă Sfântu Gheorghe.

vineri, 18 noiembrie 2011

Cum este înrudit Prinţul Charles cu Dracula? Duminică, Travel Channel difuzează documentarul în care moştenitorul tronului britanic promovează Transilvania

Cum sunt înrudiţi prinţul Charles şi regina Elisabeta cu sângerosul domn Vlad Ţepeş? Întrebarea a făcut deja înconjurul lumii şi a stârnit şi interesul televiziunii americane CBS.
Gigantul media american a încercat să afle detalii înainte ca Travel Channel să difuzeze, duminică, cu puţin timp înainte de startul Halloween, documentarul cu Prinţul Charles. 

"Într-o emisiune TV menită să îi promoveze interesele din rgiunea românească Transilvania, Prinţul Charles al Marii Britanii susţine că este înrudit cu Vlad Ţepeş, cel care a stârnit toate poveştile legate de Dracula şi de vampiri", relatează CBS. Prinţul Charles (primul în ordinea succesiunii la tronul britanic) susţine că atât el, cât şi mama sa, regina Elisabeta a II-a, ar fi înrudiţi cu Vlad Ţepeş. Moştenitorul spune că există o genealogie care arată asta şi care i-ar permite, astfel, să se implice în ceea ce se întâmplă cu România pe viitor. 

Legătura de rudenie este prin intermediul străbunicii sale, Mary din Teck, soţia Regelui George al V-lea. Prinţesă de Wurttemberg, Mary se pare că este descendentă dintr-o familie întemeiată de unul din cei doi fii ai lui Vlad Ţepeş. "Ţepeş, domnitorul plin de cruzime din secolul al 15-lea şi-a căpătat porecla din cauza metodei sale favorite de execuţie. Reputat pentru sadism şi tortură l-a transformat într-o legend în acea vreme. Se estimează că a făcut zeci de mii de victime", mai relatează CBS. 

În fapt, scopul Prinţului Charles este să promoveze Munţii Carpaţi şi mai ales să îi convingă pe oameni să păstreze pădurile transilvănene. Prinţul a avertizat că, dacă pădurile vor fi tăiate, România va arăta la fel de golaşă ca unele zone din Scoţia sau Canada, care au avut cândva păduri virgine ce au fost tăiate însă. Este vital să fie păstrat caracterul atemporal al zonei, ce seamănă cu "locurile din poveştile ce I se spun unui copil".

miercuri, 16 noiembrie 2011

Automobilul de 150.000 de euro al lui Dan Diaconescu a ajuns în apele Dâmboviţei

 
Maşina de 150.000 de euro a patronului OTV Dan Diaconescu a ajuns în apele Dâmboviţei, din Capitală, după ce şoferul a pierdut controlul volanului din cauza vitezei foarte mari.
Şoferul lui Dan Diaconescu, un tânăr în vârstă de 26 de ani, se afla la volan şi din cauza neadaptării vitezei a pierdut controlul volanului, a rupt gardul de protecţie şi a plonjat în râu în apropiere de pasajul Mărăşeşti din Capitală, transmite Antena 3.
În maşină se mai afla o persoană. Ambele persoane au fost rănite uşor, dar au reuşit să iasă din automobil pe geam. Şoferul a ajuns la spitalul Floreasca în şoc hipotermic.
Automobilul de lux, marca Bentley, a cărui valoare depăşeşte suma de 150.000 de euro, a fost scos din apă cu o macara.

luni, 14 noiembrie 2011

Germania cu 55 de miliarde de euro mai bogată

Germania a găsit un surplus de 55 de miliarde de euro după descoperirea unei erori contabile, relatează BBC.
Eroarea contabilă s-a produs la Hypo Real Estate (HRE), banca ce a fost naţionalizată în 2009. HRE a primit atunci din partea statului german nu mai puţin de 150 de miliarde de euro pentru a putea supravieţui crizei. Eroarea s-a produs la administratorul băncii - FMS Wertmanagement, iar acum Germania a anunţat că nivelul datoriei sale va scădea la 81,1% din PIB pentru 2011, cu 2,6% mai puţin decât estimările precedente.
HRE s-a confruntat cu o criză severă de lichidităţi imediat după căderea Lehman Brothers, în Statele Unite. Guvernul german a decis atunci să facă injecţii de capital de 10 miliarde de euro şi să dea şi garanţii în lichidităţi de 145 de miliarde de euro. Banca a fost imediat după aceea naţionalizată.
Eroarea s-a produs deoarece garanţia pentru produsele derivate nu a fost calculată în sumă netă, ca diferenţă între bunuri deţinute şi părţi vulnerabile.
Eroarea a fost depistată în urmă cu o lună, dar a fost anunţată abia vineri. Ministerul german de Finanţe nu a comentat direct eroarea contabilă, dar a indicat că "guvernul german salută progresul substanţial făcut de FMS Wertmanagement pentru a reduce portofoliul preluat în urma cu un an de la Hypo Real Estate".
"Este foarte bine şi că bunurile totale, care includ produse derivate şi tranzacţii speculative vor puteas fi reduse cu 30 de miliarde, aproape 10%, faţă de 2010", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe german.

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Guvernul italian a comandat 19 Maserati, în ciuda măsurilor de austeritate

Deşi Italia este cu un picior în groapă, având a doua cea mai mare datorie publică din zona euro după Grecia, de 120% din PIB, oficialii Ministerului de Apărare au comandat 19 automobile blindate marca Maserati.
În contextul în care italienii ies în stradă pentru a protesta faţă de măsurile dure de austeritate impuse de guvernul lui Berlusconi, mnite să economisească miliarde de euro, livrarea celor 19 maşini nu a întârziat să stârnească controverse.
Parlamentarii din opoziţie au declarat că acţiunea oficialilor reprezintă un răsfăţ scandalos într-un moment în care Ministerul Apărării ar trebui să-şi reducă bugetul cu 2,5 miliarde de euro în urmatorii trei ani.
"Pe când milioane de italieni sunt afectaţi de o criză economică foarte gravă, există vreun motiv întemeiat pentru care Ministrul Apărării simte nevoia să adauge 19 Maserati blindate în parcarea instituţiei?" s-a întrebat Emanuele Fiano, un deputat din partidul din Opoziţie.
Ignazio La Russa, ministrul Apărării, a respins acuzaţiile Opoziţiei explicând că maşinile au fost plătite cu bani din bugetul alocat în perioada 2008-2009, înainte de reducerile anunţate în vară de către guvernul lui Silvio Berlusconi, informează Daily Telegraph.
"Care este problema? Maserati este o marcă italiană şi costa mai puţin decât echivalentul lor din Germania", a spus el.
El nu a divulgat costul autoturismelor, dar preţul de plecare pentru un Maserati Quattroporte este de circa 91.220 de euro.

joi, 10 noiembrie 2011

Rezerve de sânge tot mai puţine în Prahova, unde numărul donatorilor s-a înjumătăţit

Criza de sânge se acutizează în Prahova. Puţine persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti în ultima vreme, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii instituţiei să lanseze un nou apel către donatori.
În ultimele două luni, cam 40-50 de persoane s-au prezentat zilnic la Centrul de Transfuzii, în condiţiile în care în Prahova ar fi nevoie de un număr dublu de donatori pe zi, faţă de cel existent. În general, cei care vin să facă un asfel de act sunt apropiaţi ai pacienţilor internaţi în spitalele din judeţ şi care au nevoie de lichidul vital.
Criza cea mai mare este la grupele cu RH negativ, dat fiind caracteristicile acestor tipuri de sânge. Aici, transfuziile se fac „grupă pe grupă", nemaifiind valabile compatibilităţile din cazul tipurilor de sânge cu RH pozitiv.
„Există cazuri în care pacienţii care au aceste grupe trebuie să aştepte zile bune sau chiar săptămâni până li se găseşte un donator compatibil. În prezent, deficitul cel mai mare se înregistrează în cazul grupelor A şi AB IV, cu RH negativ", a declarat Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzii Prahova.
Lucrurile nu s-au îmbunătăţit nici în urma campaniilor din ultima perioadă, prin care s-a făcut apel la angajaţi ai diverselor instituţii din judeţ să doneze. Următoarea de acest gen demarează la începutul lui noiembrie şi va fi derulată în parteneriat cu Jandarmeria Prahova.
Donatorii primesc o zi liberă de la serviciu, şapte tichete de masă în valoare totală de 63 de lei, în cazul în care sunt din afara localităţii li se decontează transportul, iar dacă sunt din Ploieşti primesc reducere de 50% pentru o lună la un abonament RATP. În plus, beneficiază şi de un set de analize gratuite.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

marți, 8 noiembrie 2011

Fiţi prudenţi şi cheltuiţi cu spor! Cheltuieli electorale cu binecuvântarea FMI

 
Porniţi tiparniţa, ieftiniţi creditele, creşteţi cheltuielile guvernamentale, să înceapă dezmăţul politic pe spezele contribuabililor, că doar am primit undă verde de la creditor!
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, i-a transmis veşti bune preşedintelui Traian Băsescu, şi anume că inflaţia e în scădere, iar cifrele pentru trimestrul III, din anumite sectoare, sunt pozitive. Din declaraţiile oficiale, se prevede o creştere economică de 1,5% pentru sectorul agricol şi, de asemenea, o creştere uşoară în sectorul imobiliar. Prin urmare, ar trebui să ne aşteptăm la o creştere a bunăstării sociale în viitorul apropiat? Foarte improbabil

luni, 7 noiembrie 2011

Companiile private din energie pun presiuni suplimentare pe preţul plătit de populaţie

Companiile energetice de stat au tendinţa să nu pună presiuni suplimentare pentru preţul plătit de populaţie, tendinţă pe care nu o găsim şi la companiile private din acest sector, a declarat astăzi Alexandru Săndulescu, director general în cadrul Ministerul Economiei.
Săndulescu a făcut această declaraţie în contextul în care profitul companiilor din energie este limitat de preţul reglementat. „Companiile au încercat să crească profitul scăzând costurile", a spus el.
Oficialul Ministerului Economiei a amintit că, odată cu liberalizarea pieţelor de energie şi gaze, preţurile pentru populaţie vor creşte foarte mult. „Rămâne să vedem care vor fi consumatorii vulnerabili, iar restul vor plăti preţul pieţei", a completat Săndulescu.
El a subliniat şi alte cauze pentru care preţul va creşte. „Să nu mai pomenim de nota de plată pentru promovarea regenerabilelor", a mai spus oficialul ministerial.

duminică, 6 noiembrie 2011

„Lupul“ care a atacat un fotbalist consumase amfetamine înainte de meci

Suporterul ploieştean de 25 de ani care a intrat pe teren duminică şi a lovit un fotbalist consumase amfetamine înainte de partidă, potrivit unor informaţii apărute acum câteva minute. De altfel, testul la urină efectuat de medicii de la Spitalul Judeţean a ieşit pozitiv
Dragoş Petruş Enache, tânărul arestat pentru lovirea unui fotbalist stelist, era sub influenţa drogurilor în momentul atacului, potrivit informaţiilor publicat de observatorulph.ro. El consumase amfetamine, considerate droguri de mare risc, anunţă aceeaşi sursă. Acestea măresc viteza de reacție a corpului, fac inima să lucreze mai repede și pompează adrenalină. Cel mai comun tip de amfetamine întâlnite pe străzi este o pudră albă numită amfetamină sulfat, având concentrații diferite: între 6% și 10% puritate şi putând fi prizată pe nas, fumată, ingerată sau injectată. Efectul amfetaminelor poate dura până la 39 de zile.

vineri, 4 noiembrie 2011

Ce-i scriau germanii lui Adolf Hitler

Pe lângă omagii, mulţumiri şi poezii cu dedicaţie, liderul naţional-socialist primea palmieri-cadou, propuneri de a accepta „trabucul-Hitler“ sau cereri de năşit. Adolf Hitler a fost un dictator adulat – cel puţin, aşa pare, la trecerea în revistă a omagiilor care îl aveau ca destinatar. Cât de mult îl apreciau germanii pe cel autointitulat „Führer“ (Conducător) reiese din sutele de mii de scrisori pe care i le-au adresat în perioada 1924-1945.
Cele mai interesante au fost publicate şi comentate pentru prima oară de istoricul Henrik Eberle („Scrisori către Hitler", Editura Meditaţii, 2009, ediţia în limba română). Probabil că Hitler le-a citit doar pe câteva. De restul se ocupau secretarii lui personali, Rudolf  Hess şi Albert Bormann.
După 1943, corespondenţa primită pe adresa Cancelariei celui de-al Treilea Reich a fost preluată de Armata Roşie, ca pradă de război. Astfel au ajuns la Moscova misivele mai mult sau mai puţin oficiale care îl aveau destinatar pe Hitler. Încadrate în „Fondul 1355", scrisorile au rămas multă vreme la sovietici.
Dintre acestea am selectat câteva expresive, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.
Scrisoarea avocatului R. Niedermayer, care i-a oferit lui Hitler un palmier. 9 iulie 1925
"Ca administrator al succesiunii văduvei de director, răposata doamnă Margarete Meindl din München, Widenmeyerstr[asse]. 4/III, am onoarea de a vă aduce la cunoştinţă următoarele:
Decedata, o mare admiratoare a eforturilor dumneavoastră politice, şi-a exprimat înainte de moarte dorinţa ca un palmier mare din locuinţa ei să vă fie dăruit după moartea ei. Cu stimă, Niedermayer, Avocat
Scrisoarea lui Karl Reiff, care i-a dedicat o poezie lui Hitler, de Anul Nou. 27 decembrie 1931
"Au râs atât de noi şi ne-au batjocorit,/Multe mii de-ai noştri au doborât odată/Duşmanii strânşi în număr nesfârşit/Minţind şi asmuţind cu ură ne-nfrânată.
Dar iată azi cum soarele victoriei mult aşteptate/Bezna din toate zările începe s-o alunge./Furtuna încă nu s-a potolit în noapte,/Dar libertatea dulce-n inimi ne-o aduce.
Răsună tot mai tare în ţările germane/Un zvon, un unic strigăt uriaş de dor!/Vino, Tu, Hitler, sfărâmă robiile duşmane,/Redă-ne libertatea şi adu-ne ajutor! "
În 1928, în mijlocul membrilor Partidului Naţional-Socialist German al Muncitorilor 
Scrisoarea funcţionarului Beck, după alegerile generale din Germania. 25 aprilie 1932
"Nu mai acceptăm pe nimeni altul la guvern, numai pe ADOLF HITLER, ca führer, ca singură mână forte, ca dictator. Îl vrem pe Adolf Hitler, care ne-a promis să-i alunge pe aceşti ştabi, să-i înlăture imediat pe preoţii care fac politică. Pe Adolf Hitler îl vrem, nu capitulează niciodată, nu face concesii şi nu acceptă tratative cu foştii duşmani, care au aruncat cu noroi şi calomnii în führerul nostru iubit. Noi dorim să asistăm la ridicarea şi eliberarea Germaniei cât mai curând, şi nu după ani de zile. Ne dăm viaţa pentru acest ţel şi pentru führerul nostru! (...) Suntem gata şi vrem să mărşăluim pentru führerul nostru Adolf Hitler şi pentru ideile sale! L-am aşteptat 13 ani pe salvatorul nostru, acum-gata. (...)
Noi, naţional-socialiştii, vrem ca toate ziarele care aruncă otravă asupra führerului nostru să fie interzise, vrem să fie expulzaţi evreii, să fie demişi toţi primarii care i-au şicanat pe locuitorii satelor şi au comis nedreptăţi strigătoare la cer. Vrem să fie interzise partidele. Să fie pedepsiţi criminalii care s-au îmbogăţit în timpul inflaţiei, nu mai vrem să fie plătiţi miniştrii care-şi părăsesc funcţia, vrem pensii.
Heil Hitler!
Salvează-ne de sclavia faţă de duşmanul din interior! " P.F. Beck, Lauban/Silezia 
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, elita nazistă s-a strâns în jurul „Conducătorului“
Scrisoarea omului de afaceri Buchwald, care i-a dăruit o ladă cu suc de fructe. 27 aprilie 1932
Cu ocazia acestui succes electoral atât de strălucit îmi îngădui să-i adresez veneratului führer cele mai sincere felicitări.
"Din frumoasa carte „Hitler wie man ihn nicht kennt" (n.r.  - Hitler, aşa cum nu-l cunoaşte nimeni) am văzut că aveţi un stil de viaţă vegetarian şi mi-am permis să trimit pe adresa dumneavoastră o lădiţă cu produsul meu „Fructe lichide" - suc de mere, colet E.B. 727, ca întăritor după această luptă electorală grea. Vă rog să-l acceptaţi.
Cu salut german "! Ernst Buchwald
Scrisoarea lui Fritz Dittrich, care i-a propus comercializarea „trabucului Hitler". 27 mai 1932
"În calitate de vechi şi credincios adept, îmi permit cu toată consideraţia să mă adresez cu o rugăminte viitorului părinte al naţiunii, şi anume aş dori să pun pe piaţa germană o ţigaretă Hitler şi un trabuc Hitler, iar pentru aceasta aş dori să-l rog pe domnul Hitler cu toată consideraţia să-mi acorde exclusivitate, respectiv autorizaţia. În acest caz aş patenta această ţigaretă, respectiv acest trabuc. " Fritz Dittrich, Proprietar de tipografie
Tinerele fete germane au fost integrate într-o organizaţie de masă
Scrisoarea doamnei Ruth Hübner, care se temea pentru viaţa lui Hitler. Vara anului 1932
"Vă rog să nu vă miraţi că primiţi o scrisoare de la o persoană pe care nu o cunoaşteţi. Însă din zi în zi mi-e tot mai teamă şi sunt tot mai neliniştită pentru viaţa dumneavoastră. Vă rog, vă rog să fiţi prudent.
Călătoriţi mereu doar cu avionul pentru ca acei criminali roşii să nu vă prindă. Există planul ca între 12 şi 14 august să fiţi dus în exil.
În orice caz feriţi-vă să faceţi un pas fără credincioşii dumneavoastră. Deşi ştiu că Cel de Sus este alături de dumneavoastră şi v-a condus până acum, iubitul meu domn Hitler, în chip minunat. Căci acolo unde Cel de Sus îşi ţine mâna asupra dumneavoastră, acolo bandele de criminali nu vă pot răni. Hoardele sălbatice sunt oarbe. Gândiţi-vă, aici au lipit afişe înainte de alegeri pe care scria următoarele: „Vindecaţi-l pe Hitler de grandomanie".
Cu cea mai înaltă consideraţie şi adâncă veneraţie Susţinătoarea dumneavoastră credincioasă,"  Ruth Hübner
Scrisoarea lui M. Werner, care i-a propus lui Hitler să fie naşul fiului său. 10 noiembrie 1933
"Mein Führer!
În timp ce ziua de ieri, 9 noiembrie, a fost una de doliu, dar şi o zi de inspiraţie aflată sub semnul impresiei lăsate de marele dumneavoastră discurs de la München, mie, membru SA (n.r. - Sturmabteilung, organizaţie paramilitară a partidului nazist) şi luptător din 1927, gardian în lagărul de concentrare Oranienburg, mi-a fost dăruit primul copil, un băiat sănătos şi viitor membru al SA.
Îmi permiteţi, mein führer, să vă rog ca, în spiritul acestei zile atât de importante pentru noi naţional-socialiştii, să fiţi naşul fiului meu, data botezului urmând a fi stabilită ?
Heil Hitler!", Werner M.
Propaganda nazistă îl prezenta adeseori pe „Führer“ înconjurat de copii
Scrisoarea fetiţei Helga J., în vârstă de 9 ani. 30 septembrie 1938
"Mi-am serbat la 29 septembrie ziua de naştere, am împlinit nouă ani. Acum îţi mulţumesc că mi-ai făcut un asemenea cadou frumos de ziua mea şi că ai adus înapoi în Germania regiunea sudetă, căci acum tati nu mai trebuie să meargă la război fiindcă tati mai este tânăr. Acum îţi doresc mult noroc şi o viaţă lungă.
Multe salutări de la a ta Helga J.
O „baie de mulţime“, în octombrie 1938, în perioada marilor succese diplomatice hitleriste   Fotografii: Bundesarchiv
Scrisoarea Mariei Schikl-gruber, care a cerut sprijin pentru repatrierea corpului neînsufleţit al fiului ei, căzut pe front. 24 august 1943
"Fiul nostru cel mai mare, Anton Schiklgruber, ucenic de dulgher, a fost înrolat la 11.1.1943 în RAD (n.r. - Reichsarbeitsdienst, Serviciul de Muncă al Reich-ului, forţă armată auxiliară). Este născut la 6.7.1925. După nici 14 zile a fost transferat la SS din cauză că este înalt şi solid. După o scurtă pregătire la Praga a fost trimis în Est. Acolo a mai trecut printr-un stagiu de pregătire. La 7 iulie, când abia împlinise 18 ani, a fost trimis pe front, având numărul poştal de front 05425 C. La 19 iulie a căzut ca un erou, împuşcat în cap, în timpul unui atac nocturn asupra căii ferate de la Belenicinno. Este îngropat la Luciki, la 50 km nord de Belgorod. Am dori să-l aducem acasă.
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.
Cu salut german! Marie Schiklgruber
În timpul congreselor partidului, organizate la Nürnberg, membrii îl cunoşteau personal pe Hitler

joi, 3 noiembrie 2011

Cum va fi lumea în anul 2100 conform estimărilor

Cum pe 31 octombrie se estimează că se va naşte persoana cu numărul 7 miliarde pe Glob, Business Insider propune o incursiune în timp, pentru a surprinde schimbările ce se vor produce în următorii 90 de ani.
Deşi mulţi dintre noi nu vor mai fi în 2100, Naţiunile Unite au estimat că până atunci vor exista aproximativ 10 miliarde de oameni pe Planetă, aşa că următoarea întrebare este cât de mult vor afecta lumea actualele probleme legate de foamete, sărăcie, lipsa resurselor sau schimbările climatice. Iată mai jos estimările pentru anul 2100.

Pana în 2100, 80% din populaţia omenirii va locui în oraşe

Urbanizarea crescută va fi una dintre căile principale prin care planeta va putea susţine 10 miliarde de oameni. Vor exista foarte multe oraşe sau mega-oraşe (cu peste 20 de milioane de locuitori). Posibilii "candidaţi" pentru aceste mega-oraşe sunt: Beijing, Delhi, Jakarta, Sao Paolo şi Shanghai.

Vor exista cel mult câteva sute de limbi

În prezent, se vorbesc peste 7.000 de limbi în toată lumea. Însă limbile care acum mai sunt vorbite doar de câteva persoane vor dispărea, iar engleza va deveni cea mai utilizată forme de comunicare din lume.

O piaţă a talentelor mai mobilă va însemna omogenitate mai mică în ţări precum China şi Japonia

O lume tot mai globalizată înseamnă că din ce în ce mai mulţi oameni vor trece graniţa în căutarea de oportunităţi şi pentru a se afirma. Diversitatea va deveni un lucru comun în state în care există acum o omogenitate etnică. Oraşele şi statele care nu acceptă talente din toată lumea vor rămâne în urmă.

22,3% din populaţie va avea cel puţin 65 de ani

Ceea ce înseamnă o creştere spectaculoasă în contextul în care în 2010 populaţia bătrână reprezenta 7,6 procente. Povara asupra tinerilor, în ceea ce priveşte susţinerea pensiilor, va fi din ce în ce mai mare. 

Cea mai mare creştere a populaţiei va fi înregistrată în Africa

Populaţia Africii va creşte de la 1 miliard, în 2010, la 3,6 miliarde, în 2100. Saltul demografic şi geopolitic va fi spectaculos, în condiţiile în care deja există "cinci africani sub-saharieni pentru fiecare european". Alte regiuni vor cunoaşte creşteri mai lente. Spre exemplu, populaţia Statelor Unite va creşte de la 311 milioane, cât este în prezent, la 478 milioane, în 2100.

Speranţa de viaţă va fi de aproximativ 81 de ani

În prezent, speranţa de viaţă la nivel global este de 68 de ani. Cu toate acestea, raportul Naţiunilor Unite nu ia în calcul posibilitatea creşterii speranţei de viaţă pe seama "progreselor din domenii precum inginerie genetică, nanomedicină sau datorită creşterii exponenţiale a inteligenţei". De asemenea, nu sunt luate în considerare riscuri precum invazii extraterestre sau pandemii.

O populaţie în creştere va duce la o criză alimentară

În prezent există deja 925 de milioane de oameni la nivel global care se confruntă cu foametea. O creştere a populatiei va înseamna şi o creştere a numărului celor săraci, iar problema va fi adâncită de încălzirea globală. "Creşterea temperaturilor scurtează sezoanele productive în zonele tropicale şi subtropicale, riscul de secetă va fi mai mare, iar recoltele de orez şi porumb se vor reduce cu 20-40 la sută." Asta înseamnă că sute de milioane de oameni vor trebui să găsească alte surse de hrană atunci când cele tradiţionale nu vor mai exista. 

Recifele de corali din lume s-ar putea dezintegra

Se estimează că dioxidul de carbon va ajunge la un nivel de 560 particule pe milion până la sfârşitul secolului, provocând distrugerea a peste 9.000 de recifele de corali din întreaga lume. Nivelul actual al dioxidului de carbon din atmosferă este situat la 388 de particule pe milion. Recifele găzduiesc mii de specii de peşte şi reprezintă hrana şi locul de reproducere a nenumărate vietăţi. Însă capacitatea de regenerare a recifelor de corali este compromisă atunci când nivelul de aciditate şi temperatura apei sunt prea mari.

Consumul de petrol, gaze naturale şi cărbune va ajunge aproape de zero

Aceste surse de energie finite vor dispărea, în cele din urmă, ţinând cont de rata noatră ridicată de consum. Energia regenerabilă (cum ar fi cea solară sau eoliană) şi hidroenergia vor fi tot mai folosite şi vor deveni principala noastră sursă de energie până în 2100. 

Ar putea exista cu cinci miliarde de oameni mai mult pe Planetă, decât estimările

Raportul ONU care estimează că populaţia Globului va număra 10 miliarde de oameni până în 2100, prezintă şi două scenarii alternative, deşi puţin probabile: pot exista 15.8 miliarde de oameni sau 6,2 miliarde. În timp ce 6.2 miliarde nu reprezintă o problemă, 15.8 ar putea reprezenta "un pericol" pentru planetă.

miercuri, 2 noiembrie 2011

Mafia kurdă, terorism financiar în România

Capii grupării kurde Yuksek rulează pe piaţa neagră afaceri de sute de milioane de euro, sub paravanul comerţului cu fructe şi legume.
Fraţii  kurzi Şahin, Abbas şi Ayhan Yuksek, originari din Turcia, au reuşit în doar şapte ani să creeze o vastă reţea de spălare a banilor, profitând de complicitatea directă sau indirectă a unor lideri de instituţii de control financiar. Imperiul kurd din România a fost ridicat sub paravanul importului şi exportului de legume şi fructe, printr-o suveică cu sute de firme-fantomă. Statul român pierde anual zeci de milioane de euro, în timp ce mafia kurdă obţine fonduri ale căror destinaţii ar trebui să ridice semne de întrebare. Liderii mafiei kurde sponsorizează oficial atât PDL, cât şi PNL. Sunt discreţi şi de negăsit atunci când li se cer explicaţii. 

De la tanti Mihaela-n curte...

Pe strada Viorele  la numărul 7, în oraşul ilfovean Voluntari, un om a scris conştiincios pe o poartă ruginită: „Suntem creştin-ortodocşi. Refuzăm prozelitismul religios". În spatele acestor porţi, dincolo de mormanele de fier vechi de la intrare, în bordeiul din chirpici cu termopane, locuieşte creştina Mihaela Preda, femeie de serviciu. Ceea ce scoate în evidenţă această casă de pe drumul înfundat este o serie de cifre aflate în baza de date a Ministerului Finanţelor: aici, la tanti Mihaela în ogradă, figurează societatea Piruze Com SRL, o firmă fără nici un angajat, dar care a reuşit performanţa să încaseze în 2009 o sumă ale cărei zerouri sunt greu de urmărit: 1,35 de miliarde de lei (320 de milioane de euro).
Piruze, ajunsă întâmplător în casa femeii de serviciu, este cea mai importantă firmă-fantomă a grupării Yuksek şi a fost de-a lungul anului 2009 şi până la jumătatea lui 2010 sacul de bani negri al grupării. La cei zero angajaţi ai lui Piruze şi la cele nouă zerouri din coada veniturilor e limpede că societatea ar fi atras atenţia şi portarului de la sediul ANAF. Cu atât mai mult cu cât firma nu era greu de observat: se cocoţase în top 50 companii private din România şi pe primele locuri în clasamentele din Ilfov. 

... Până-n deşertul Sahara

Piruze Com Srl a fost înfiinţată în 2008 de Sedat Yuksek (28 de ani), un locotenent al celor trei fraţi kurzi, Şahin, Abbas şi Ayhan Yuksek. Imediat, firma a fost înregistrată şi la Ministerul Agriculturii ca operator în sistemul de agricultură ecologică, condiţie obligatorie pentru ca Piruze să poată face importuri de legume şi fructe proaspete din ţările membre UE.

Sedat a declarat la minister că urmează să aducă în ţară fructe şi legume care se găsesc şi în România: mere, pere, cartofi, morcovi şi dovlecei. Însă, conform aceloraşi date de la minister, „societatea nu a efectuat nici o tranzacţie comercială". Prin urmare, firma nu a vândut legal nici măcar o ceapă degerată. Atunci, de unde provin veniturile de 320 de milioane de euro din bilanţurile contabile?

marți, 1 noiembrie 2011

Proiect minier de la Roșia Montană

Roșia Montană este situată în centrul Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi la 80 km de orașul Alba Iulia, 15 km de Câmpeni și 11 km de Abrud. Aflându-se aproape de nodul rutier dintre DN 74 și DN 75 accesul se face cu ușurință din toate părțile:

Din Alba Iulia pe DN 74 pe ruta Alba Iulia - Zlatna - Abrud - Roșia Montană.

Din Cluj-Napoca pe DN 75 pe ruta Cluj-Napoca - Turda - Baia de Arieș - Câmpeni - Roșia Montană.

Din Oradea pe DN 76 și DN 75 pe ruta Oradea - Beiuș - Ștei - Nucet - Câmpeni - Roșia Montană.

Odată cu apariția controversatului Proiect minier de la Roșia Montană, mai exact odată cu începerea explorărilor aurifere din 1997, proiectele de turism au fost practic înlăturate de pe agenda autorităților locale, mizându-se exclusiv pe acest proiect aflat în totală contradicție cu conceptul de dezvoltare durabilă, obiectiv specific fiecărei comunități locale civilizate. La polul opus de gândire se afla localitățile de pe Valea Arieșului, situate pe traseul Turda - Câmpeni și Câmpeni - Albac - Horea - Beliș - Huedin s.md., în care turismul rural, alături de alte activități specifice zonei (creșterea animalelor însoțită de subvenții, culegerea fructelor de pădure, prelucrarea lemnului, etc.) s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu, reprezentând deja o soluție viabilă de dezvoltare pe termen lung. Odată cu punerea în exploatare a Proiectului minier de exploatare la suprafață prin cianurare există riscul ca întreg turismul din Munții Apuseni să aibă de suferit datorită imensului baraj cu cianuri și a potențialelor infiltrații în pânza freatică din întreaga zonă, fiind posibilă chiar o depopulare masivă a întregii zone.
 Prezentare

Roșia Montană este o localitate răspândită pe versanții văii Roșiei, nume căpătat datorită culorii roșiatice a apei din cauza conținutului ridicat în oxizi de fier. Situată la o altitudine de aproximativ 800 m, în valea Roșiei se îmbină culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase înalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatării îndelungate.

Munții sunt acoperiți de păduri, pășuni sau fânețe dând aspectul specific Munților Apuseni. O caracteristică unică a peisajului este prezența nenumăratelor lacuri artificiale numite "tăuri". Aceste lacuri au fost creeate inițial pentru a folosi activității miniere iar astăzi folosesc în scopuri de agrement. Există în această localitate peste 105 tăuri, lacuri sau stăvilare (Țarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activității miniere.

În apropierea Roșiei Montane se află două formațiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată. Piatra Corbului este situată pe Dealul Cârnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicată se află între Dealul Cârnic și Dealul Cetății.
[modificare] Obiective

Dealul Cetății este probabil cea mai importantă mărturie istorică, aici putând încă fi observate galeriile și puțurile din fostele mine romane. Se află la aproximativ o jumătate de oră de mers din centrul comunei. Aici s-au găsit 25 de table cerate care atestă existența milenară a oamenilor în aceste locuri. Cea mai importantă este placa nr. XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.C. și denumirea de Alburnus Maior. A fost descoperită în anul 1854 și în prezent se află expusă în Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatări miniere. Este și locul amplasării cetății Alburnus Maior.

Cetatea Alburnus Maior se află pe Dealul Cetății în apropierea fostelor exploatări romane și a reprezentat punctul de apărare al localității și ale exploatărilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuințe, morminte, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară.[3] Majoritatea din descoperirilor arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului.

Muzeul Mineritului se află în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi văzute monumente istorice și unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș, și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.

Casele vechi din secolele XVIII-XIX (monumente de arhitectură populară).

Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul este amplasat în centrul localității și a fost ridicat în anul 1925, în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul, cu o înălțime de 4 m, este alcătuit dintr-un postament din beton, pe care se înalță soclul și obeliscul în formă de piramidă, care are în terminație 3 cruci. Împrejmuirea este asigurată de un gard din plasă de sârmă. Pe fațada monumentului se află un înscris comemorativ: „1914-1918/ Închinare lui Dumnezeu/ Cinstire eroilor neamului“.

luni, 31 octombrie 2011

Criza a spulberat acţiunile părinţilor

Mulţi români care au investit în piaţa de capital cu gândul că vor face profit pentru copiii lor şi-au văzut portofoliile golite în câteva luni.
Când părinţii investesc, pentru copiii lor, în titlurile companiilor de pe bursă, riscurile sunt rareori compensate de câştiguri. Totuşi, ce obţin în cele din urmă? Dinicius Dorgo este acţionar la 7 ani. Sau, cum îi place să spună, „un fel de director", care se gândeşte cum ar putea obţine banii necesari pentru ca părinţii lui să-şi construiască locuinţa mult visată. Pentru părinţii lui, Mădălina (31 de ani) şi Claudiu (34 de ani), această abordare inocentă a relaţiei cu banca nu este deloc inedită.
În 2005, ei s-au decis să lege viitorul primului lor băiat de piaţa de capital, astfel că banii strânşi în urma botezului au fost investiţi în acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV). În timp, Claudiu Dorgo a continuat să cumpere pachete de acţiuni ale aceluiaşi emitent. Şi discuţiile cu fiul lui au avut ca subiect titlurile TLV şi bursa. „Îi reaminteam de faptul că este acţionar, că, atunci când va fi mare, va avea banii lui să meargă la facultate", spune Claudiu Dorgo.
Pasiunea pentru piaţa de capital are însă rădăcini mai adânci în timp. Student la Facultatea de Finanţe-Bănci a Universităţii de Vest din Arad, timişoreanul a prins microbul investiţiilor bursiere în 2002, de la un profesor. Valoarea maximă a portofoliului care includea mai multe titluri blue-chips a fost de 45.000 de euro. 

Refugiu în asigurări

Prăbuşirea pieţelor financiare a golit rapid contul investitorului, dar Claudiu Dorgo nu s-a atins de acţiunile TLV, promise fiului său. A căutat o modalitate de a-i proteja viitorul şi a deschis, la o companie de asigurări, un plan investiţional de pe urma căruia să beneficieze la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru Andrei, mezinul familiei, Claudiu Dorgo n-a mai luat în calcul plasamentele bursiere, ci s-a îndreptat exclusiv către produsele de asigurare. Chiar dacă veniturile familiei acoperă strictul necesar şi chiria apartamentului în care locuiesc, cei doi părinţi au decis că este mai important să investească în viitorul copiilor. Şi nu doar atât: în dezvoltarea simţului practic al copiilor. 

Copiii şi banii

La vârsta de 4-5 ani, copiii înţeleg deja noţiunile financiare, cum arată banii şi la ce folosesc. Urania Cremene, expert în consiliere parentală, consideră că mecanismele şi noţiunile financiare pot fi deprinse corect chiar de la această vârstă prin câteva metode: lasă-ţi copiii să participe la discuţiile referitoare la bugetul familiei; recompensează-i cu bani, dar numai pentru sarcinile speciale; taxează-i din banii de buzunar pentru a-i disciplina financiar.

În numărul 69 al revistei  „Forbes România" puteţi citi

- Criza ca oportunitate Dacă Europa și Statele Unite par că nu ştiu să salveze economia, atunci ce pretenţie să mai avem de la direcţia pe care ar trebui să o adopte România? Totuși, oportunitatea de a profita de criză este prea bună pentru a fi ratată.
- Rişti, şi nu câştigi! Investitorii şi administratorii de fonduri mutuale s-au reorientat. Din cauza pierderilor de pe burse, acţiunile au devenit ca şi inexistente în portofoliile lor.

vineri, 28 octombrie 2011

Germania are noi obiecţii

Summitul UE ar putea eşua: Germania are noi obiecţii. Danemarca respinge orice fel de plan înainte ca acesta să existe

 

Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţă să blocheze Consiliul European de la Bruxelles încă dinainte să înceapă.
Potrivit "Telegraph", deşi summitul este unul crucial, în joc fiind salvarea euro, nu vor fi puse pe masă problemele de fond ale crizei. Germania, scrie cotidianul britanic, a ridicat noi obiecţii în ceea ce priveşte soluţiile pentru ţările cele mai îndatorate din eurozonă - recapitalizarea băncilor şi mărirea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară până la un trilion de euro. Cancelarul german are nevoie şi de aprobarea Bundestagului, vot care ar trebui să fie ştiut miercuri, înainte de începerea summitului.
Divergenţe există şi în cadrul coaliţiei britanice - conservatorii lui David Cameron şi liberal-democraţii care nu se înţeleg pe tema soluţiilor propuse de UE. În plus, anunţul FMI că ar putea interveni şi participa la FESF ar însemna că inclusiv contribuabilii britanici ar plăti pentru salvarea zonei euro, deşi nu fac parte din ea.
O altă problemă vine dinspre Danemarca, unde premierul Mark Rutte nu va avea probabil susţinerea Parlamentului său pentru orice fel de salvare ar fi convenită de şefii de stat şi de guvern ai UE. Guvernul minoritar al Olandei nu va reuşi să obţiă o majoritate în Parlament pentru a aproba reforma Eurozonei. După şase ore de discuţii marţi, atât guvernul, cât I Parlamentul olandez au refuzat să explice ce fel de reforme ar fi acceptabile pentru Olanda. Premierul Rutte nu va putea conta pe sprijinul extremei drepte a lui Geert Wilders (aliatul său obişnuit), al cărui partid a explicat foarte clar că se va opune oricărui pachet de salvare.
Un semn al acestor divergenţe ce ar putea arunca în aer negocierile este anularea reuniunii miniştrilor de Finanţe (ECOFIN) ce ar fi trebuit să preceadă summitul.
Oficiali europeni au recunoscut în timpul nopţii, potrivit "The Telegraph", că multe din detaliile planului de salvare nu pot fi rezolvate peste noapte şi că vor trebui să aştepte până la o nouă reuniune a miuniştrilor de Finanţe din week-end.
Cea mai mare divergenţp dintre liderii europeni se referă la rolul pe care ar trebui să îl joace Banca Centrală Europeană în salvarea economiilor statelor din zona euro. Un proiect de acord ce circula ieri la Bruxelles se referea la cumpărarea, de către BCE, a unor cantităţi mari de obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate. Adică un împrumut direct. O idee extrem de nepopulară în Germania, unde politicienii se tem că BCE îşi va pierde astfel independenţa şi abilitatea de a controla inflaţia. Angela Merkel, care întâmpină acasă o opoziţie înverşunată pe această temă, a declarat ieri public că "proiectul nu este acceptabil pentru Germania".

 sursa: adevarul.ro

miercuri, 26 octombrie 2011

Când statul are pondere mare, creşterea economică este mică

Un studiu al Băncii Mondiale prezentat în această dimineaţă la o conferinţă pe teme economice arată că în ţările în care statul deţine ponderi mari în PIB, creşterea economică este redusă.
Spre exemplu, potrivit Băncii Mondiale, în ţările în care statul deţine sub 25% din PIB, în perioada 1995-2010, creşterea economică a PIB pe cap de locuitor a fost de peste 6%. În schimb, acolo unde statele deţin mai mult de 55% din PIB, creşterea s-a situat undeva între 2% şi 3%.

O altă concluzie a studiului Băncii Mondiale arată că în România cele mai mari ponderi în economie sunt deţinute de instituţiile de reglementare şi de cele politice. Pe o hartă a Europei, realizată de Banca Mondială, România apare cu ponderi de 50% până la 75% ale statului în PIB, spre deosebire de Cehia, cu ponderi sub 30%. De asemenea, mai arată autorii studiului, ponderea statului în PIB în România a coborât în perioada 2004-2007, de la 55% la 45%, pentru ca în 2010 să revină la peste 50%.
Pe de altă parte, cele mai mari probleme pe care le creează statul mediului de afaceri sunt, în ordine, accesul la finanţare, starea precară a infrastructurii, birocraţia, nivelul taxelor şi procedurile de impozitare.

La Institutul Naţional de Statistică se desfăşoară o conferinţă având ca temă redresarea şi creşterea economică în România, la care participă oficialităţi de rang înalt de la FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, Banca Naţională şi Guvernul României.

Sursa: adevărul.ro

miercuri, 5 octombrie 2011

Noaptea cărţilor deschise

Luni, de la ora 20,00, iubitorii de carte pot cumpăra lecturile preferate mai ieftine cu 10 la sută de la Librăria Humanitas „Virgil Ierunca"
La Librăria Humanitas „Virgil Ierunca" din Râmnicu Vâlcea (de pe B-dul Calea lui Traian, vis a vis de Policlinica cu plată) are loc azi, începând cu ora 20.00 şi până la ora 23.00, o întâlnire de suflet în care oameni din cele mai diverse profesii vin să „călătorească" în lumea fascinantă a cărţilor. „Organizăm lunar o astfel de manifestare şi suntem la cea de a VIII-a ediţie. De la oameni de cultură, profesori, oameni politici, oameni din toate categoriile sociale, bunici, copii sau nepoţi vin şi răsfoiesc cărţi dragi, pe care apoi le pot cumpăra cu o reducere de 10 la sută, dacă nu sunt cuprinse într-o altă promoţie. Totul este pe acordul unei muzici bune, se serveşte un ceai, iar cei mici sunt serviţi cu bomboane", ne-a spus Isabelle Teodorescu, librar. Cu câteva zile înainte de eveniment, iubitorii de literatură şi-au ales deja cărţile pe care le vor achiziţiona. În numai căteva ore, mai mulţi râmniceni trec pagul librăriei decât ar fi trecut într-o săptămână întreagă.

vineri, 6 mai 2011

Iron Man 2 ?

Ce spun criticii despre Iron Man 2?

Nu spun lucruri bune, asta e clar. Pe RottenTomatoes.com Iron Man 2 a obtinut un scor de 72% fresh pe tomatometer. Pe MetaCritic.com acelasi Iron Man 2 a obtinut un metascore de 52/100.
Cei de la Hollywood Reporter il reclama pentru: “noise, confusion, multiple villains, irrelevant stunts [...]” (zgomot, confuzie, prea multe personaje negative si cascadorii irelevante”, in vreme ce Daily Mirror il proclama drept “[...] the ultimate masterclass in how not to make a movie” (cel mai tare curs despre cum sa nu faci un film).


In ciuda criticilor, va pot spune ca cele doua ore ale filmului au trecut pe nesimtite. M-am lasat purtata de film, in aceeasi masura in care m-as apuca acum sa citesc Alba ca Zapada. Adevarul este ca daca incerci sa treci dincolo de replici si vrei sa gasesti un sens mai adanc, o coerenta, mai bine las-o balta si du-te la alt film. Daca vrei sa te distrezi si n-ai ce face timp de doua ore, Iron Man 2 este o alegere potrivita.