Pe lângă omagii, mulţumiri şi poezii cu dedicaţie, liderul naţional-socialist primea palmieri-cadou, propuneri de a accepta „trabucul-Hitler“ sau cereri de năşit. Adolf Hitler a fost un dictator adulat – cel puţin, aşa pare, la trecerea în revistă a omagiilor care îl aveau ca destinatar. Cât de mult îl apreciau germanii pe cel autointitulat „Führer“ (Conducător) reiese din sutele de mii de scrisori pe care i le-au adresat în perioada 1924-1945.
Cele mai interesante au fost publicate şi comentate pentru prima oară de istoricul Henrik Eberle („Scrisori către Hitler", Editura Meditaţii, 2009, ediţia în limba română). Probabil că Hitler le-a citit doar pe câteva. De restul se ocupau secretarii lui personali, Rudolf Hess şi Albert Bormann.
După 1943, corespondenţa primită pe adresa Cancelariei celui de-al Treilea Reich a fost preluată de Armata Roşie, ca pradă de război. Astfel au ajuns la Moscova misivele mai mult sau mai puţin oficiale care îl aveau destinatar pe Hitler. Încadrate în „Fondul 1355", scrisorile au rămas multă vreme la sovietici.
Dintre acestea am selectat câteva expresive, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.
Scrisoarea avocatului R. Niedermayer, care i-a oferit lui Hitler un palmier. 9 iulie 1925
"Ca administrator al succesiunii văduvei de director, răposata doamnă Margarete Meindl din München, Widenmeyerstr[asse]. 4/III, am onoarea de a vă aduce la cunoştinţă următoarele:
Decedata, o mare admiratoare a eforturilor dumneavoastră politice, şi-a exprimat înainte de moarte dorinţa ca un palmier mare din locuinţa ei să vă fie dăruit după moartea ei. Cu stimă, Niedermayer, Avocat
Scrisoarea lui Karl Reiff, care i-a dedicat o poezie lui Hitler, de Anul Nou. 27 decembrie 1931
"Au râs atât de noi şi ne-au batjocorit,/Multe mii de-ai noştri au doborât odată/Duşmanii strânşi în număr nesfârşit/Minţind şi asmuţind cu ură ne-nfrânată.
Dar iată azi cum soarele victoriei mult aşteptate/Bezna din toate zările începe s-o alunge./Furtuna încă nu s-a potolit în noapte,/Dar libertatea dulce-n inimi ne-o aduce.
Răsună tot mai tare în ţările germane/Un zvon, un unic strigăt uriaş de dor!/Vino, Tu, Hitler, sfărâmă robiile duşmane,/Redă-ne libertatea şi adu-ne ajutor! "
În 1928, în mijlocul membrilor Partidului Naţional-Socialist German al Muncitorilor
Scrisoarea funcţionarului Beck, după alegerile generale din Germania. 25 aprilie 1932
"Nu mai acceptăm pe nimeni altul la guvern, numai pe ADOLF HITLER, ca führer, ca singură mână forte, ca dictator. Îl vrem pe Adolf Hitler, care ne-a promis să-i alunge pe aceşti ştabi, să-i înlăture imediat pe preoţii care fac politică. Pe Adolf Hitler îl vrem, nu capitulează niciodată, nu face concesii şi nu acceptă tratative cu foştii duşmani, care au aruncat cu noroi şi calomnii în führerul nostru iubit. Noi dorim să asistăm la ridicarea şi eliberarea Germaniei cât mai curând, şi nu după ani de zile. Ne dăm viaţa pentru acest ţel şi pentru führerul nostru! (...) Suntem gata şi vrem să mărşăluim pentru führerul nostru Adolf Hitler şi pentru ideile sale! L-am aşteptat 13 ani pe salvatorul nostru, acum-gata. (...)
Noi, naţional-socialiştii, vrem ca toate ziarele care aruncă otravă asupra führerului nostru să fie interzise, vrem să fie expulzaţi evreii, să fie demişi toţi primarii care i-au şicanat pe locuitorii satelor şi au comis nedreptăţi strigătoare la cer. Vrem să fie interzise partidele. Să fie pedepsiţi criminalii care s-au îmbogăţit în timpul inflaţiei, nu mai vrem să fie plătiţi miniştrii care-şi părăsesc funcţia, vrem pensii.
Heil Hitler!
Salvează-ne de sclavia faţă de duşmanul din interior! " P.F. Beck, Lauban/Silezia
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, elita nazistă s-a strâns în jurul „Conducătorului“
Scrisoarea omului de afaceri Buchwald, care i-a dăruit o ladă cu suc de fructe. 27 aprilie 1932
Cu ocazia acestui succes electoral atât de strălucit îmi îngădui să-i adresez veneratului führer cele mai sincere felicitări.
"Din frumoasa carte „Hitler wie man ihn nicht kennt" (n.r. - Hitler, aşa cum nu-l cunoaşte nimeni) am văzut că aveţi un stil de viaţă vegetarian şi mi-am permis să trimit pe adresa dumneavoastră o lădiţă cu produsul meu „Fructe lichide" - suc de mere, colet E.B. 727, ca întăritor după această luptă electorală grea. Vă rog să-l acceptaţi.
Cu salut german "! Ernst Buchwald
Scrisoarea lui Fritz Dittrich, care i-a propus comercializarea „trabucului Hitler". 27 mai 1932
"În calitate de vechi şi credincios adept, îmi permit cu toată consideraţia să mă adresez cu o rugăminte viitorului părinte al naţiunii, şi anume aş dori să pun pe piaţa germană o ţigaretă Hitler şi un trabuc Hitler, iar pentru aceasta aş dori să-l rog pe domnul Hitler cu toată consideraţia să-mi acorde exclusivitate, respectiv autorizaţia. În acest caz aş patenta această ţigaretă, respectiv acest trabuc. " Fritz Dittrich, Proprietar de tipografie
Tinerele fete germane au fost integrate într-o organizaţie de masă
Scrisoarea doamnei Ruth Hübner, care se temea pentru viaţa lui Hitler. Vara anului 1932
"Vă rog să nu vă miraţi că primiţi o scrisoare de la o persoană pe care nu o cunoaşteţi. Însă din zi în zi mi-e tot mai teamă şi sunt tot mai neliniştită pentru viaţa dumneavoastră. Vă rog, vă rog să fiţi prudent.
Călătoriţi mereu doar cu avionul pentru ca acei criminali roşii să nu vă prindă. Există planul ca între 12 şi 14 august să fiţi dus în exil.
În orice caz feriţi-vă să faceţi un pas fără credincioşii dumneavoastră. Deşi ştiu că Cel de Sus este alături de dumneavoastră şi v-a condus până acum, iubitul meu domn Hitler, în chip minunat. Căci acolo unde Cel de Sus îşi ţine mâna asupra dumneavoastră, acolo bandele de criminali nu vă pot răni. Hoardele sălbatice sunt oarbe. Gândiţi-vă, aici au lipit afişe înainte de alegeri pe care scria următoarele: „Vindecaţi-l pe Hitler de grandomanie".
Cu cea mai înaltă consideraţie şi adâncă veneraţie Susţinătoarea dumneavoastră credincioasă," Ruth Hübner
Scrisoarea lui M. Werner, care i-a propus lui Hitler să fie naşul fiului său. 10 noiembrie 1933
"Mein Führer!
În timp ce ziua de ieri, 9 noiembrie, a fost una de doliu, dar şi o zi de inspiraţie aflată sub semnul impresiei lăsate de marele dumneavoastră discurs de la München, mie, membru SA (n.r. - Sturmabteilung, organizaţie paramilitară a partidului nazist) şi luptător din 1927, gardian în lagărul de concentrare Oranienburg, mi-a fost dăruit primul copil, un băiat sănătos şi viitor membru al SA.
Îmi permiteţi, mein führer, să vă rog ca, în spiritul acestei zile atât de importante pentru noi naţional-socialiştii, să fiţi naşul fiului meu, data botezului urmând a fi stabilită ?
Heil Hitler!", Werner M.
Propaganda nazistă îl prezenta adeseori pe „Führer“ înconjurat de copii
Scrisoarea fetiţei Helga J., în vârstă de 9 ani. 30 septembrie 1938
"Mi-am serbat la 29 septembrie ziua de naştere, am împlinit nouă ani. Acum îţi mulţumesc că mi-ai făcut un asemenea cadou frumos de ziua mea şi că ai adus înapoi în Germania regiunea sudetă, căci acum tati nu mai trebuie să meargă la război fiindcă tati mai este tânăr. Acum îţi doresc mult noroc şi o viaţă lungă.
Multe salutări de la a ta" Helga J.
O „baie de mulţime“, în octombrie 1938, în perioada marilor succese diplomatice hitleriste Fotografii: Bundesarchiv
Scrisoarea Mariei Schikl-gruber, care a cerut sprijin pentru repatrierea corpului neînsufleţit al fiului ei, căzut pe front. 24 august 1943
"Fiul nostru cel mai mare, Anton Schiklgruber, ucenic de dulgher, a fost înrolat la 11.1.1943 în RAD (n.r. - Reichsarbeitsdienst, Serviciul de Muncă al Reich-ului, forţă armată auxiliară). Este născut la 6.7.1925. După nici 14 zile a fost transferat la SS din cauză că este înalt şi solid. După o scurtă pregătire la Praga a fost trimis în Est. Acolo a mai trecut printr-un stagiu de pregătire. La 7 iulie, când abia împlinise 18 ani, a fost trimis pe front, având numărul poştal de front 05425 C. La 19 iulie a căzut ca un erou, împuşcat în cap, în timpul unui atac nocturn asupra căii ferate de la Belenicinno. Este îngropat la Luciki, la 50 km nord de Belgorod. Am dori să-l aducem acasă.
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.
Cu salut german!" Marie Schiklgruber
În timpul congreselor partidului, organizate la Nürnberg, membrii îl cunoşteau personal pe Hitler
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu