Un studiu al Băncii Mondiale prezentat în această dimineaţă la o conferinţă pe teme economice arată că în ţările în care statul deţine ponderi mari în PIB, creşterea economică este redusă.
Spre exemplu, potrivit Băncii Mondiale, în ţările în care statul deţine sub 25% din PIB, în perioada 1995-2010, creşterea economică a PIB pe cap de locuitor a fost de peste 6%. În schimb, acolo unde statele deţin mai mult de 55% din PIB, creşterea s-a situat undeva între 2% şi 3%. O altă concluzie a studiului Băncii Mondiale arată că în România cele mai mari ponderi în economie sunt deţinute de instituţiile de reglementare şi de cele politice. Pe o hartă a Europei, realizată de Banca Mondială, România apare cu ponderi de 50% până la 75% ale statului în PIB, spre deosebire de Cehia, cu ponderi sub 30%. De asemenea, mai arată autorii studiului, ponderea statului în PIB în România a coborât în perioada 2004-2007, de la 55% la 45%, pentru ca în 2010 să revină la peste 50%.
Pe de altă parte, cele mai mari probleme pe care le creează statul mediului de afaceri sunt, în ordine, accesul la finanţare, starea precară a infrastructurii, birocraţia, nivelul taxelor şi procedurile de impozitare.
La Institutul Naţional de Statistică se desfăşoară o conferinţă având ca temă redresarea şi creşterea economică în România, la care participă oficialităţi de rang înalt de la FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, Banca Naţională şi Guvernul României.
Sursa: adevărul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu