vineri, 28 octombrie 2011

Germania are noi obiecţii

Summitul UE ar putea eşua: Germania are noi obiecţii. Danemarca respinge orice fel de plan înainte ca acesta să existe

 

Divergenţele mari dintre liderii europeni ameninţă să blocheze Consiliul European de la Bruxelles încă dinainte să înceapă.
Potrivit "Telegraph", deşi summitul este unul crucial, în joc fiind salvarea euro, nu vor fi puse pe masă problemele de fond ale crizei. Germania, scrie cotidianul britanic, a ridicat noi obiecţii în ceea ce priveşte soluţiile pentru ţările cele mai îndatorate din eurozonă - recapitalizarea băncilor şi mărirea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară până la un trilion de euro. Cancelarul german are nevoie şi de aprobarea Bundestagului, vot care ar trebui să fie ştiut miercuri, înainte de începerea summitului.
Divergenţe există şi în cadrul coaliţiei britanice - conservatorii lui David Cameron şi liberal-democraţii care nu se înţeleg pe tema soluţiilor propuse de UE. În plus, anunţul FMI că ar putea interveni şi participa la FESF ar însemna că inclusiv contribuabilii britanici ar plăti pentru salvarea zonei euro, deşi nu fac parte din ea.
O altă problemă vine dinspre Danemarca, unde premierul Mark Rutte nu va avea probabil susţinerea Parlamentului său pentru orice fel de salvare ar fi convenită de şefii de stat şi de guvern ai UE. Guvernul minoritar al Olandei nu va reuşi să obţiă o majoritate în Parlament pentru a aproba reforma Eurozonei. După şase ore de discuţii marţi, atât guvernul, cât I Parlamentul olandez au refuzat să explice ce fel de reforme ar fi acceptabile pentru Olanda. Premierul Rutte nu va putea conta pe sprijinul extremei drepte a lui Geert Wilders (aliatul său obişnuit), al cărui partid a explicat foarte clar că se va opune oricărui pachet de salvare.
Un semn al acestor divergenţe ce ar putea arunca în aer negocierile este anularea reuniunii miniştrilor de Finanţe (ECOFIN) ce ar fi trebuit să preceadă summitul.
Oficiali europeni au recunoscut în timpul nopţii, potrivit "The Telegraph", că multe din detaliile planului de salvare nu pot fi rezolvate peste noapte şi că vor trebui să aştepte până la o nouă reuniune a miuniştrilor de Finanţe din week-end.
Cea mai mare divergenţp dintre liderii europeni se referă la rolul pe care ar trebui să îl joace Banca Centrală Europeană în salvarea economiilor statelor din zona euro. Un proiect de acord ce circula ieri la Bruxelles se referea la cumpărarea, de către BCE, a unor cantităţi mari de obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate. Adică un împrumut direct. O idee extrem de nepopulară în Germania, unde politicienii se tem că BCE îşi va pierde astfel independenţa şi abilitatea de a controla inflaţia. Angela Merkel, care întâmpină acasă o opoziţie înverşunată pe această temă, a declarat ieri public că "proiectul nu este acceptabil pentru Germania".

 sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu